Aan de slag met video recruitment? Lees hoe!


Aan de slag met video recruitment? Lees hoe!


Internet staat er vol mee; van Instagram stories en videoblogs tot aan korte video’s over de meest uiteenlopende bezigheden. Deze video trend zet zich in menig vakgebied door, zo ook in recruitment land. Daarom biedt HROffice Recruitment deze mogelijkheid aan als geïntegreerd onderdeel van de recruitment software.
Maar video opnemen in het recruitmentproces vinden veel werkgevers toch een beetje spannend. Staan kandidaten wel open voor deze vorm van solliciteren? En loop je geen talent mis? Als we video recruitment providers mogen geloven kunt u deze angst ver achter u laten, omdat video een breed geaccepteerd concept geworden is. Video recruitment inzetten in het recruitmentproces kent vier verschillende variaties. In dit artikel vertellen wij u alles over videobellen, videopitch, video-cv en videosolliciteren.

Videobellen

Met videobellen kunt u een oriënterend eerste gesprek voeren, zonder dat kandidaten belast worden met reistijd. Met behulp van diverse software als Facetime, Google Hangout, Facebook Messenger of Skype kan videobellen eenvoudig worden toegepast. Zowel via desktop, tablet en mobiele telefoon. Ten opzichte van een ‘normaal’ telefoongesprek kunt u lichaamstaal aflezen bij de sollicitant. Zoekt u kandidaten afkomstig uit een ander land? Dan is videobellen een absolute must


Video CV

Een cv, maar dan op video. Dan hebben wij het niet over een cv die voor de camera voorgelezen wordt, maar een originele manier waarop een sollicitant u meeneemt in zijn/haar opleidingen, kwalificaties en relevante ervaring. Tenslotte zijn sommige kwaliteiten extreem lastig te beschrijven, wat wel naar voren kan komen door deze te laten zien of horen. Daarnaast hoeft u zich niet door eindeloze teksten te worstelen, maar krijgt binnen een kort tijdsbestek inzicht in cv’s. De ideale video-cv duurt namelijk maximaal één minuut.

Video Pitch


Een video pitch is een extra hulpmiddel bij het solliciteren. Niet om het cv te vervangen, maar juist een extra aanvulling om persoonlijkheid aan een stukje papier toe te voegen. In een dergelijke beknopte video kan een sollicitant het podium pakken zichzelf te onderscheiden van andere kandidaten. Een motivatie met een vleugje passie, enthousiasme en creativiteit. Voor een kandidaat ideaal als schrijven niet zijn/haar sterkste kant is.

Videosollicitatie


Bij een videosollicitatie nodigt u kandidaten uit, ter aanvulling op een motivatiebrief en cv, een video-interview op te nemen. Het interview bestaat uit een aantal vooraf geselecteerde vragen die, als het voor de kandidaat uitkomt, via de webcam binnen een vooraf bepaalde tijdslimiet beantwoord moeten worden. Het resultaat is een video-interview dat u kunt bekijken wanneer het u schikt. Het sollicitatiegesprek wordt niet door een videosollicitatie vervangen, maar geeft een compleet beeld van de kennis, ervaring en persoonlijkheid van de kandidaat om een goede eerste selectie te kunnen maken. Een videosollicitatie een combinatie van èn de pitch, èn de video cv èn de gerichte motivatie.


De voordelen van video recruitment


Nu denkt u hoogstwaarschijnlijk; leuk deze vormen van video recruitment maar wat levert het mij op? Daarom sommen wij de voordelen nog even voor u op:


Bent u na het lezen van dit artikel toch nog een beetje bang dat u die ene topper mis loopt? Het is mogelijk video recruitment al dan niet verplicht te maken. Als een kandidaat het dan toch echt te spannend vindt, dan kan hij/zij ook sollicteren zonder video.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published.


Comment


Name

Email

Url